Hatos - TUI Utazási Központ

  • Az Ön legjobb utazási tanácsadója, a legkedvezőbb akciókkal itthonról és külföldről!
  • +36-83 311-535

Elképesztő természeti képződmények

A legnagyobb és legkreatívabb művész a világon a természet maga.

Nagy Kék Lyuk

Belizében, Közép-Amerika partjainál található a Nagy Kék Lyuk. A hatalmas, víz alatti víznyelő egy kis atoll, a Világítótorony-zátony területén található. 300 méter átmérőjű és 124 méter mély. A kainozoikumi eljegesedés alatt képződött, amikor a tengerek szintje sokkal alacsonyabb volt. A cseppkövek vizsgálata alapján a kialakulás 153 000, 66 000, 60 000 és 15 000 évvel ezelőtt zajlott le. Amikor a tengerek szintje emelkedésnek indult, a víz elárasztotta a barlangot. A hely a Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület nevű UNESCO világörökség része. Ezt az egyedülálló helyet Jacques-Yves Cousteau fedezte fel 1971-ben. Népszerű hely a hobbi búvárok között.

Lenyűgöző szépségű természeti képződmény – A Nagy Kék Lyuk | Érdekes Világ

 

Az Adria ujjlenyomata

Dalmáciában (Horvátország), Šibeniktől nem messze található Bavljenac sziget, amely a magasból egy ujjlenyomatra hasonlít. A sziget mindössze 1,4 négyzetkilométer és barázdáit összesen 23 km hosszan futó kőkerítések alkotják.  A köveket a földből emelték ki, hogy meg tudják azt művelni, egyben pedig a parcellák határait is kijelölték  valamint a széltől is védték az itt termesztett növényeket. Építőik nem használtak kötőanyagot, a köveket úgy rakták egymásra, hogy illeszkedjenek, és stabilak maradjanak.

MyBestPlace - Baljenac, An Island in the Shape of a Fingerprint

 

Az öt szín folyója

Kolumbiában, a Serranía de la Macarena tartományban található a szivárványszínű Kristály folyó (Caño Cristales). Nevezik „az öt szín folyójának” is. A folyó vizében az esős időszakot követően, július végén elszaporodnak az algák, moszatok és vízi növények, melyek sárga, zöld, lila és vörös színre festik a vizet. Legjellegzetesebb növénye az örvényvirágfélék (Podostemaceae) családjába tartozó Macarenia clavigera. A Serranía de la Macarena Nemzeti Park terület található folyó leglátványosabb részét naponta csak 20 ember nézheti meg. A folyó 100 kilométer hosszú, és rengeteg vízesés, kör alakú medence, furcsa mélyedés, kráter és a sziklaalakzat szegélyezi. 

Caño Cristales, el río más hermoso del planeta - Colombia Trip

 

Hullámszikla

Ausztrália egyik természeti látványossága a Hyden városától nem messze található Wave Rock vagyis Hullámszikla. A hatalmas hullámra hasonlító szikla 110 m hosszú, 15 m magas. A 2,7 milliárd éves gránit a felszín alatt hűlt ki és szilárdult meg, majd a fedőrétegek lepusztulása után, nagyjából 60-80 millió évvel ezelőtt került a felszínre. A mai formáját már az erózió, főképpen a csapadékvíz alakította ki. A sziklafalon látható barna, sárga és vörös színű csíkok gránittömbön lecsorgó víz által kioldott ásványoknak köszönhető. A különleges sziklát  évente mintegy 140 ezer látogató csodálja meg.

MyBestPlace - Wave Rock, the Extraordinary Rock Wave in Australia

 

Pöttyös tó

A Kliluk-tó (Foltos-tó, Pöttyös-tó) Kanada Brit Columbia tartományában, Osoyoos város közelében található. A világ egyik legmagasabb só koncentrációjú tava. Magnézium-, kalcium- és nátrium-szulfát mellett további nyolcféle ásványi anyagot, nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz. Kanada egyik legforróbb területén fekszik. Nyáron, amikor a benne lévő ásványi anyagok kikristályosodnak színes, kerek medencéket, távolról nézve pöttyöket alakítanak ki a tóban. Az őslakos indiánok mindig is szent helyként tisztelték a gyógyító vizet, mely számos betegségre jótékony hatással van.  A tó kulturális és ökológiai örökség és még ma is az okanagan néphagyományos gyógy tava. 

Pöttyös tó: a világ legmagasabb sókoncentrációjú tava | Sokszínű vidék

 

Csillagos égbolt egy barlangban!?

Új-Zélandon, Hamiltontól délnyugat felé található a Waitomo-barlangrendszer része az alatt található Glowworm-barlangnak vagyis Szentjánosbogár-barlangnak hívják. Az elnevezés megtévesztő ugyanis a csillagos égboltnak tűnő világítást egy Arachnocampa luminosa nevű légyfaj ragadozó lárvája adja. Világító technikáját biolumineszcenciának nevezik. A lárva 15-20 zsinórt enged le azért, hogy az általa kibocsátott fény felé szálló rovarok ezekbe a ragadós szálakba akadjanak. A barlang 30 méter hosszú és 12 méter széles és átlagosan 5 méter magas.

Waitomo Glowworm Caves | Cambridge New Zealand

 

A mérete elképesztő!

Angel-vízesés, (Kerekupai-Merú) Venezuela keleti részén, Bolívar államnak a Gran Sabana régiójában lévő Canaima Nemzeti Parkjában található.  A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. A vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Nem könnyű megközelíteni, mivel közút nem vezet a vízesés közvetlen közelébe. Így vagy kisrepülővel (helikopterrel) lehet megközelíteni, vagy az esős évszakban bárka vagy kishajó fedélzetéről lehet megszemlélni. Bár a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte a vízesést, azonban mivel nem publikálta így nem lett ismert. Az amerikai pilóta, James Angel (James Crawford Angel Marshall) 1933. november 16-án újra felfedezte fel repülés közben (egy gazdag aranytartalmú folyót kereset). Majd expedíciót szervezet a vízeséshez (1937. október 9.) A bennszülöttek Kerepakupa vízesésnek hívták, de nevét Jimmy Angel-ről kapta.

11 Angel Falls - Venezuela ideas | angel falls venezuela, wonders of the  world, waterfall

 

Csónakázzunk a föld alatt!

Palawan szigeten (Fülöp-szigetek). Puerto Princesa városának központjától 50 km-re található a Puerto Princesa földalatti folyó. A 8,2 km hosszú folyó világ leghosszabb hajózható földalatti folyója. A Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Park az UNESCO világörökség része. Dél-kínai-tengerbe folyik egy közel 24 km-es barlangon keresztül. Különleges látvány tárul a látogatók szeme elé, egymást váltják a színes, változatos formákat öltő cseppkövek, sziklaformák, a vízesések és a barlangfolyosó hol beszűkül, hol kiszélesedik, mígnem egy hatalmas barlangkamrába torkollik. A felszínen lévő gyönyörű park 800 növényfajnak, 165 fajta madárnak, 30 féle emlősnek, 19 fajta hüllőnek és 9 különböző denevérfajnak ad otthont.

How to take a boat ride along the world's longest river in Puerto Princesa