Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Hatos - TUI Utazási Központ

  • Az Ön legjobb utazási tanácsadója, a legkedvezőbb akciókkal itthonról és külföldről!
  • +36-83 311-535

Hasznos információk

Sokan ábrándoznak arról, hogy egy romantikus helyszínen- óceánparton, vízesés előtt vagy éppen az esőerdőben- szeretnék tartani az eskűvőjüket.

Hasznos információk külföldön kötendő házasságokhoz:

Minden esetben:
Érdeklődjön a lakóhelye szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnál a kiválasztott országban kötendő házassággal kapcsolatos teendőkről. Kiadványunk megjelenése óta is változhattak a jogszabályok, feltételek, az itt megadott információk általános információk, melyeket tájékoztató jelleggel írtunk le, de minden esetben feltétlenül fel kell keresni az anyakönyvvezetőt, aki személyre szabott további információkkal szolgál.
 
A házasságkötési szándék bejelentése - első és legfontosabb lépés:
A külföldi házasságkötés szándékát az Anyakönyvi hivatalban az anyakönyvvezetőnél kell személyesen bejelenteni. A házasulandóknak ki kell jelenteni az anyakönyvvezető előtt, hogy házasságkötésüknek legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, igazolniuk kell, hogy a házasságkötés törvényes feltételei fennállnak.
 
Családi állapot igazoló dokumentum (volt Házassági Tanúsítvány):
Az Anyakönyvi Hivatalban tett házassági szándék bejelentése után, a szükséges dokumentumok bemutatása alapján a közigazgatási hivatal állítja ki. Ezen okirattal tanúsítjuk, hogy a házasságnak jogi akadálya nincs. (A tanúsítványt a felhasználás előtt egyes külföldi államok hatóságai részére felül kell hitelesíttetni (Apostille) a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályával. Javasolt, hogy a házasulandó ez ügyben időben érdeklődjön erről a Külügyminisztériumnál és az illető ország magyarországi külképviseleténél.) Ügyintézési határidő: 30 nap. A házassági engedélyt - sok magyarországi hivatal téves értelmezésével ellentétben - nem helyettesíti a frissen kikért anyakönyvi kivonat, még akkor sem, ha tartalmazza, hogy az illető a kiállítás pillanatában hajadon!
 
Hiteles fordítás:
A magyarországi fordító irodák listája, ahol dokumentumok hiteles fordítását végzik a www.offi.hu oldalon található.
 
Honosítás:
A külföldön kötött esküvőt hitelesíttetni kell Magyarországon. Ennek mikéntjéről az anyakönyvi hivatal ad felvilágosítást. A külföldön kötött esküvők esetében a házassági anyakönyvi kivonat a házasságkötés pillanatában az útlevélben szereplő nevekre fog szólni, amennyiben a házasság honosítható. Amennyiben a felek más nevet választanak, névmódosítási kérelmet kell utólag benyújtani.
 
Apostille pecsét:
Diplomáciai felülhitelesítés, mely szükséges egyes külföldön kötött esküvők honosíttatásához. Ennek megszerzése a pár feladata.
 
Szállodai adatkérő lap:
A szálloda/esküvő szervező cég kéri az utazók adatait (jegyespár és tanúk) – irodánknál beszerezhető. Országonként és szállodánként eltérő nyomtatvány.
 
CNI (Certificat of No Independent to Marriage) dokumentum:
Igazolja, hogy magyar jog szerint nincsen akadálya a házasságnak – pld. Balin a Magyar Tiszteletbeli Konzulátus állítja ki a számára megküldött dokumentumok alapján.
 
Születési Anyakönyvi kivonat:
A külföldi esküvőkhöz leggyakrabban szükséges a házasulandók születési anyakönyvi kivonata. Ezt szülővárosuk anyakönyvi hivatalától kell kikérniük - nemzetközi (többnyelvű) formátumban, így ezt már nem kell fordíttatniuk a legtöbb esteben.
 
Mikortól számítunk hazánkban is házaspárnak:
A házasságkötés napja hazánkban és a világ összes országában is a házassági jogviszony kezdetének napja.
 
Mennyi idővel a tervezett házasságkötés előtt kell elkezdenünk a szervezést:
Általában legkésőbb három hónappal az elutazás előtt meg kell tenni a szükséges előkészületeket, hiszen a kért dokumentumoknak még el is kell készülniük, ami általában hivatalonként (!) 30 nap.
 
Minden esetben:
a külföldre megküldött dokumentumokat és azoknak eredetijét az utazásra a jegyespárnak (és a tanúknak is) magukkal kell vinniük és be kell mutatniuk a szertartás előtt. Ennek hiányában az esküvőt nem tarthatják meg.
 
Nászút foglalása esetén:
Nászút foglalása esetén minden esetben az utazáshoz vinni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, mert a szálloda vizsgálhatja a pár jogosultságát a nászutas csomag igénybevételéhez. Amennyiben a pár ezt a szálloda kérése ellenére nem tudja felmutatni, a helyi partner megtagadhatja a nászutas szolgáltatások nyújtását. Nászutat az esküvő időpontja után maximum 6 hónapon belül lehet foglalni.
 
Meghatalmazás:
Ahhoz, hogy a pár nevében a kinti szervező el tudjon járni a hivatalnál, egyes  területeken(Görögország, Madeira) kérhetnek az adott ország nyelvére fordított meghatalmazást, melyet közjegyző, ügyvédi, vagy nagykövetségi pecséttel kell hitelesíteni.
 
Vagyonközösségi nyilatkozat:
Előfordult, hogy kérték hiteles fordításban, ügyvédi ellenjegyzéssel.