Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Hatos - TUI Utazási Központ

  • Az Ön legjobb utazási tanácsadója, a legkedvezőbb akciókkal itthonról és külföldről!
  • +36-83 311-535

Látványos sziklaképződmények a tengerparton

A  világ tele van egyedi tengerpartokkal. Léteznek különleges színű homokos tengerpartok, világító tengerpart vagy egyedi sziklaképződményekkel tarkitott is. Most ez utóbbiak közül szemezgetünk.

Gömbsziklák tengerpartja

Új-Zéland Koekohe strandjára érkezőket fantasztikus látvány fogadja. Többszáz hatalmas, szabályos gömb alakú szikla fekszik a Moeraki és Hampden települések között az otagói tengerparton. Amaori legenda szerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt,  túlsúlyuk miatt lemaradtak az „ősi kenuról”, ahullám pedig kimosta őket a partra, és kővé változtak. Az olykor három métert is elérő természeti látványosságok kora mintegy 65 millió év. Nem a víz vagy a szél formálta őket,hanem az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre. 

6 rendkívül különleges tengerpart, amit egyszer látni kell | Araamu Travel

 

Az Óriások útja (Giant’s Causeway):

Észak-Írország vulkáni tevékenység eredményeként létrejött partszakasz, Antrim megyében, Bushmills városától 3 km-re található. Körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület. A szorosan illeszkedő oszlopok többsége 6 szögletű. A legmagasabbak kb. 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri. 1986 óta az UNESCO világörökség része. A legenda szerint egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával verte le a hosszú kőcölöpöket a tengerfenékbe, aztán hazatért piheni. A ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent és ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta.

Giant's Causeway Low Cost Tour from Belfast with Optional Upgrades

 

Katedrálisok tengerpartja

Spanyolország északi részén, Galíciában található Ribadeo kis várostól nem messze található a Playa de las Catedrales (Katedrálisok tengerpartja). Amely a hatalmas szikláról és boltíveiről kapta a nevét. A víz és a szél által megformált grandiózus boltíveket csak apálykor lehet bejárni. A part klasszikus abráziós part, a hullámverés erősen kikezdte a szárazföld flis-rétegsorait.

Cómo reservar tu visita a la Playa de las Catedrales? - SienteGalicia Blog