Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Hatos - TUI Utazási Központ

  • Az Ön legjobb utazási tanácsadója, a legkedvezőbb akciókkal itthonról és külföldről!
  • +36-83 311-535

Tengerpartok: amiket nem hétköznapi "homok" borít

Gondolta volna, hogy kavicsos vagy klasszikus fehér homokos és a különleges színű tengerpartok és egyedi sziklaképződményes partok mellett más egyedi borítású partszakaszok is léteznek?
 
Világító tengerpart

Maldív-szigetek fehér homokos tengerpartja már önmagában is gyönyörű. De éjszaka, a kék színben világító tengerpart még csodásabbá teszi az amúgy is fantasztikus partot. Ekkor válik ugyanis láthatóvá a fitoplanktonok által kibocsátott élénk kék szín, ami mágikussá varázsolja a vizet. Tudniillik ezek a biolumineszcens egysejtűek mechanikai stressz, nyomásváltozás hatására világítani kezdenek. A vizet ért legkisebb zavar is kiválthatja ezt a különleges fényhatást. Általában a csónakok közelében, vagy  az úszó emberek körül felkavart vízben világítanak, de megesik, hogy még a homokban hagyott lábnyomunk is élénk kékben pompázik.

Világító tengerpart a Maldív-szigeteken | Érdekes Világ

 

Kagylók szerelmeseinek álom partja

A Shell Beach Ausztrália nyugati részén található, 45 km-re Denham várostól. 110 km hosszú partszakaszt foglal magába a L`Haridon Bight öbölben. Ezt a gyönyörű hófehér strandot milliónyi kagyló borítja. Kialakulását a víz magas sótartalma tette lehetővé, mivel a ragadozók számára ez nem megfelelő környezet, így a kagylók elszaporodtak. Miután a kagylók természetes úton elpusztulnak, a héjukat a víz kimossa a partra. Ez a folyamat már több ezer éve zajlik. A növény- és állatvilág szempontjából is értékes területet, illetve annak rendkívüli természeti kincse miatt (1991-ben) az UNESCO világörökség része lett. 

Shell Beach (Western Australia) - Wikipedia

 

Emberi hanyagság és a természet erőinek következménye

Az Üvegpart vagy más néven Glass Beach a kaliforniai Fort Bragg város mellett található. A 20. század elején a környezetvédelem nem igazán létezett így a város lakói a háztartási hulladékaikat az óceánba, vagy egyszerűen a partra dobálták. Néhány év alatt a korábban csodálatos part, így szemétteleppé változott.  A környezetszennyezés miatt a 60-as években lezárták a partot és eltávolították a hulladék nagy részét, az összetört milliónyi apró üvegdarabot a sziklák közül, a homokból és az óceánból képtelenség volt maradéktalanul eltüntetni. Az itt maradt üvegdarabok a tengerparton a hullámok és a szél hatására csodálatos szép fényes, sima és áttetsző kövekké váltak. Az újra megnyitott különleges partot hamar védetté nyilvánították, ugyanis a turisták előszeretettel távoznak kavicsokkal megrakodott zsebbel.

Visiting California's Glass Beach: 10 Things To Know